Het openen van ons hart is een uitdagende taak

Het openen van ons hart is een uitdagende taak

Het openen van ons hart is een van de meest krachtige handelingen die we kunnen verrichten. Het gaat niet alleen om het bieden van compassie en liefde aan de mensen om ons heen, maar het gaat ook over het bieden van deze kwaliteiten aan onszelf. Zelfliefde zullen we maar zeggen.

In de Tao Te Ching, een oude Chinese filosofische tekst, wordt ons verteld dat het openen van ons hart begint met het loslaten van onze ego-gedachten en -verlangens. We mogen leren om niet gehecht te zijn aan materiële bezittingen, status of wat anderen van ons denken. Alleen dan kunnen we ons ware zelf ontdekken en ons hart openen voor de wereld en onszelf.

Het loslaten van het ego

Een verhaal uit de oudheid dat deze les illustreert is dat van de wijze Lao Tzu. Op een dag werd hij opgeroepen om zijn land te verlaten en naar het westen te reizen. Onderweg kwam hij langs een grens waar een bewaker hem vroeg wie hij was en waar hij heen ging. Lao Tzu antwoordde rustig dat hij een wijze was en dat hij op zoek was naar vrede en harmonie.

De bewaker lachte hem uit en zei: “Hoe kan een oude man zoals jij vrede en harmonie vinden? Je bent nog niet eens in staat om jezelf te beheersen!” Lao Tzu antwoordde eenvoudigweg: “Als ik mezelf niet kan beheersen, hoe kan ik dan verwachten dat ik anderen kan beheersen?”

Dit verhaal illustreert hoe het openen van ons hart begint met zelfbeheersing en het loslaten van ons ego. We mogen ons bewust zijn van onze eigen gedachten en emoties en ze onder controle houden, voordat we ons hart kunnen openen voor anderen en onszelf. En natuurlijk voordat we anderen kunnen liefhebben en ons hart kunnen openen voor hen, moeten we eerst onszelf liefhebben

Ons hart is de sleutel

Een oud verhaal is natuurlijk mooi, maar laten we eens luisteren naar een gesprek tussen twee vrienden, Sarah en Tom. Reallife mensen uit onze tijd.

Sarah klaagde over de manier waarop mensen met elkaar omgaan op sociale media en hoe gemakkelijk het is om negatief te worden. Tom reageerde door te zeggen dat het openen van ons hart de sleutel is om die negativiteit te overwinnen. Dat vroeg om wat uitleg.

“Het begint allemaal bij ons eigen hart,” zei Tom. “Als we ons hart openen voor anderen, dan creëren we een positieve energie die zich verspreidt. Het is als een steentje in het water gooien en kijken hoe de rimpelingen zich verspreiden.”

Sarah knikte instemmend en zei: “Ja, het is zo gemakkelijk om mee te gaan in de negativiteit. Maar als we ons hart openen en liefde en compassie tonen, dan veranderen we niet alleen onszelf, maar ook de wereld om ons heen.”

En dat is geen gemakkelijke taak. Het vereist inzet, zelfbeheersing en het loslaten van ons ego. Maar als we deze moeilijke stap kunnen zetten, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen, niet alleen in onszelf maar ook in de wereld om ons heen. 

Laten we elkaar versterken en dit platform gebruiken om ons best te doen in het openen van ons hart. Deel, reageer en draag bij aan het Leven uit Liefde.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies