003 In gesprek met Coenraad Pen – Een tweede kans

Opname Podcast Coenraad Pen

De nieuwe “Leef uit Liefde” podcast is te beluisteren. In deze aflevering een gesprek met Coenraad Pen die na een detentieperiode van drie jaar zijn ervaringen deelt. Zijn verhaal benadrukt het belang van tweede kansen, zelfreflectie, en de maatschappelijke verantwoordelijkheid rondom re-integratie en resocialisatie van ex-gedetineerden. Coenraad beschrijft zijn detentietijd als een periode van diepgaande zelfconfrontatie en leermomenten, zowel persoonlijk als maatschappelijk waardevol.

Hij introduceert zijn geschreven gedichtenbundel als een brug tussen de binnenwereld van detentie en de buitenwereld, gecreëerd tijdens zijn detentie zonder oorspronkelijke intentie tot publicatie. Deze bundel ziet hij als een instrument voor discussie over het begrip van detentie en de complexiteit van menselijke gedragingen en relaties binnen de gevangenismuren.

De podcast belicht ook de interactie met andere gedetineerden, de relatie tussen bewaarders en gedetineerden, en de culturele en structuurveranderingen binnen de gevangenis. Verder wordt gesproken over de harde realiteit van terugkeer in de samenleving na detentie, waar ex-gedetineerden vaak drievoudig gestraft worden: door de detentie zelf, het verlies van bezittingen en relaties door afwezigheid, en de blijvende nadelen van een strafblad bij re-integratie.

De discussie gaat verder over de noodzaak van een maatschappelijk debat over de rol van een strafblad en de effectiviteit van re-integratiemechanismen. Coenraad benadrukt het belang van bewustwording, zowel persoonlijk als maatschappelijk, en de waarde van empathie en ondersteuning voor ex-gedetineerden bij hun terugkeer in de maatschappij. De gedichtenbundel wordt binnenkort gepubliceerd zal worden, met de hoop dat deze zal bijdragen aan het maatschappelijk debat en de ondersteuning van ex-gedetineerden. Tevens doet Coenraad een oproep tot steun en begrip, en benadrukt het belang van liefde, vertrouwen, en tweede kansen in het leven.

De gedichtenbundel is te verkrijgen via Binnen – Uitgeverij Anderszins en de opbrengst gaan naar een goed doel.

Reactie op de podcast

Beste Coen,

Met interesse geluisterd. Complimenten over hoe je je inzet voor het belang van gedetineerden en zij die het pad van de resocialisatie  volg(d)en.

Specifiek; goede mensen slechte dingen zien doen en slechte mensen goede dingen!

Bijzonder ook jouw denkwijze over de functie van het strafblad (register) Zelf daar niet zo over nagedacht, het is echter wel degelijk iets om over na te denken, dank voor dat inzicht.

Natuurlijk een korte opmerking over de rol van Exodus bij het al dan niet recidiveren, het gaat wat ver om een causaal verband te leggen tussen de huisregels en het al dan niet recidiveren van een deelnemer. En mogelijke correlatie is belangrijk om te onderzoeken, ook intern.

Dank voor het kunnen luisteren naar de podcast en veel succes en liefde in de toekomst,

Met vriendelijke groet,

Jan van Gils – Stichting Exodus Nederland (Hulp tijdens en na detentie)

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies