Het belangrijkste moment, de belangrijkste persoon en de belangrijkste actie

Het belangrijkste moment, de belangrijkste persoon en de belangrijkste actie

Soms heb je van die dagen die beginnen als elke andere, maar dan, als uit het niets, gebeurt er iets bijzonders. Een onverwachte ontmoeting, een glimlach van een vreemde, of een onvergetelijk gesprek met een oude vriend. Zo een dag had ik gisteren. 

En toen realiseer ik me dat het leven vol zit met prachtige momenten, die vaak te snel voorbijgaan in de drukte van alledag. Het zijn deze momenten die mij, en jou waarschijnlijk ook eraan herinneren wat echt belangrijk is. 

In dit artikel duik ik dieper in op drie essentiële vragen die ons helpen deze momenten te koesteren en het beste uit elke dag te halen. Voor de mensen die mij een beetje kennen weten dat ik met metaforen verhalen vertel in meditaties om kinderen ontspannen in slaap te helpen, ook hier komen er enkele voorbij.

Wanneer is het belangrijkste moment?

Stel je voor dat je aan de oever van een rivier staat. Het water dat voorbij stroomt, vertegenwoordigt de tijd. Je kunt het water dat al voorbij is gegaan niet meer aanraken, en het water dat nog moet komen is onbereikbaar. Het enige water dat je kunt voelen, is het water dat nú langs je vingers stroomt.

“Kijk,” zegt een oude man naast je, “zie je die bladeren die in de rivier vallen en wegdrijven? Dat zijn onze herinneringen en dromen. We kunnen ze bekijken, maar we kunnen ze niet terughalen.”

“Maar wat als ik een belangrijk moment heb gemist?” vraag je.

“Dan heb je nu de kans om een nieuw moment te creëren,” antwoordt hij met een glimlach.

Het belangrijkste moment is altijd NU. Hoe vaak laten we ons niet meeslepen door spijt over het verleden of angst voor de toekomst? Terwijl het heden het enige moment is dat we echt hebben. Uitstel kan een dief zijn van de tijd die je nú hebt. Pak de gelegenheid, net zoals je het water van de rivier zou grijpen.

Wie is de belangrijkste persoon?

Twee vriendinnen zitten in een café. De een is constant bezig met haar telefoon, terwijl de ander geduldig wacht.

“Waar denk je aan?” vraagt de vriendin zonder telefoon.

“Oh, sorry,” zegt de andere, “ik was even ergens anders.”

“Dat merkte ik. Weet je, soms voelt het alsof de mensen die niet hier zijn belangrijker zijn dan ik, die wel hier ben.”

De vriendin legt haar telefoon neer. “Je hebt gelijk. Op dit moment ben jij de belangrijkste persoon voor mij.”

Wanneer we bij iemand zijn, fysiek of mentaal, is die persoon op dat moment de belangrijkste. Of het nu een geliefde, een vriend, jijzelf of zelfs een vreemde is. Door volledig aanwezig te zijn, geven we een stukje van onszelf, en dat is de essentie van liefde.

Wat is het belangrijkste om te doen?

Een jongen ziet een vogel met een gebroken vleugel in zijn tuin. In plaats van verder te gaan met zijn dag, besluit hij de vogel te helpen.

Zijn moeder vraagt: “Waarom besteed je zoveel tijd aan die vogel?”

“Omdat hij hulp nodig heeft,” antwoordt de jongen.

Het belangrijkste om te doen is je te bekommeren om iemand. Of het nu een persoon, een dier of zelfs een plant is. Door zorg en aandacht te geven, verrijken we niet alleen het leven van de ander, maar ook dat van onszelf.

De antwoorden op deze drie vragen zijn eigenlijk verrassend eenvoudig. Het belangrijkste moment is nu, de belangrijkste persoon is degene bij wie je bent, en het belangrijkste om te doen is zorgen voor elkaar.

Leef uit liefde

Groet, Onne

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Leef in het NU! Mooi beschreven Het klinkt zo eenvoudig en dat is het eigenlijk ook Probeer je gedachten en hersenspinsels los te laten Meditaties kunnen je daarbij helpen

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies