Ik heb een goeroe

Goeroe

The true inner self must be drawn up like a jewel from the bottom of the sea, rescued from confusion, from fear, from opinions, from indistinction, from immersion in the common. 

~ Thomas Merton

Goeroe*

‘Ik heb sinds kort een nieuwe goeroe,’ zeg ik. Het voelt alsof ik een geheim schat heb gevonden. Waarom heb ik nog niet eerder van hem gehoord?

Mensen om mij heen weten dat ik erg enthousiast kan worden van een nieuwe zienswijze, boek of lezing. Dus zo’n zin uit mijn mond doet de ogen van mijn kinderen rollen en leveren geduldige knikjes op van vrienden. Zoals bij een klein kind: ‘Geeft niet schatje. We houden toch wel van je.’

Ik snap de reacties wel. Ik geef toe dat ik kan blij kan worden van de inzichten van anderen. Als ik in mijn boekenkast kijk zie ik Katie Byron, Brené Brown, Els van Steijn, Deepak Chopra, Gary Zukav, Gabor Maté, Edith Eger, Barbel Mohr, Eckhart Tolle, Michael Singer en golden oldies als Louisa Hay, Wayne Dyer… en nog zoveel anderen. Maar het boek dat de meeste ruimte inneemt en toch wel het langst in mijn boekenkast staat is A Course in Miracles. ACIM voor intimi. 

Het begint zo:

This is a course in miracles. It is a required course. Only the time you take it is voluntary…

The course does not aim at teaching the meaning of love, for that is beyond what can be taught. It does aim, however, at removing the blocks to the awareness of love’s presence, which is your natural inheritance. The opposite of love is fear, but what is all-encompassing can have no opposite.

Het boek is voor het eerst verschenen in 1976. Ik heb het gekocht in Amerika in 1987. Ik ben er al meerdere malen in begonnen en nog nooit verder gekomen dan blz.90 (het boek telt meer dan 1000 blz). Ik heb alle lezingen van Marianne Williamson hierover gevolgd. Steeds meer onder de indruk, maar ook nog steeds moeilijke materie.

En toen kwam vorig jaar Diederik Wolsak met zijn Choose again methode op mijn pad. Ik hoorde van hem via mijn dochter die het weer had van haar ademcoach, die het weer had van haar psychotherapeut, die het weer had van …. Nou ja, je kent het wel.

Diederik is 82 en leeft deels in Costa Rica, deels in Canada en heeft zijn jeugd doorgebracht in Nederland. Hij was verslaafd aan drank en drugs en raakte aan lagerwal. En toen kwam hij op zijn vijftigste het boek A Course in Miracles tegen. Hij heeft een jaar lang niets anders gedaan dan het boek bestudeerd. Dit bevestigt mijn gevoel dat het heavy stuff is waar ik moeilijk doorheen kom, helemaal als je op je vrije momenten het loodzware boek oppakt om te proberen te begrijpen wat ze nou bedoelen met What you think you are, is a belief to be undone.

Na dat jaar heeft Wolsak een zes stappenproces naar vrijheid ontwikkeld waarin de principes van ACIM verwerkt zijn en die makkelijk toe te passen zijn voor de mensen zoals ik die meer vanuit liefde willen leven en niet vanuit frustratie en tekort.

Personen die werken met het 6-stappenplan van Choose Again beleven minder stress en meer vreugde. Het verbetert je relaties en transformeert je leven, aldus de methode.

De gedachte achter de methode is dat je tot je 8e levensjaar overtuigingen opdoet en de rest van je leven leeft vanuit die overtuigingen. Door daar opnieuw naar te kijken kun je andere beslissingen nemen.

De meeste ‘core beliefs’ zoals die overtuigingen heten, hoeven niet eens uit zware trauma voort te komen. Het kan al zijn: mijn moeder kwam te laat om me op te halen uit school. Alle kinderen waren al weg en ik stond daar nog. 

Hierdoor heb ik mezelf overtuigd dat ik niet de moeite waard ben om van te houden. Alle verdere handelingen en gedachtes in mijn leven stammen hiervan af.

Door de stappen te volgen kun je teruggaan naar dit gevoel en daar een andere beslissing over nemen. 

Het klinkt heel simpel en dat is het ook. Maar je moet het wel vaak doen want de overtuiging laat zich niet in een keer verjagen.

“Be willing to be a beginner every single morning.” ~ Meister Eckhart

Van de zes stappen is stap twee de moeilijkste. Deze stap vraagt namelijk of je bereid bent 100% verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat elke ervaring alleen over jou gaat, wat er ook gebeurt. Accepteer je dat een gebeurtenis, of een persoon jou niet overstuur maken, maar dat je dat zelf doet? Het is alleen jouw interpretatie van een bepaalde situatie die je overstuur maakt.

Deze stap leert ons dat we niet hoeven te leven als een slachtoffer van omstandigheden, maar dat we totale controle hebben over hoe we onze binnen- en buitenwereld ervaren.

En ook al is deze stap moeilijk, hij is tegelijktijdig heel mooi. Want het betekent dat je nooit afhankelijk hoeft te zijn van wat een ander doet of zegt. Alles heeft te maken met jouw interpretatie.

Dus ga terug aan de hand van deze stappen en bekijk wat jouw overtuiging is. Wat heb jij je wijs gemaakt toen je een kind was en je moeder of je vader geen aandacht voor je had? Of toen je leraar zei dat je niet goed was in rekenen. Of toen je zusje meer aandacht kreeg omdat ze leuker was. Of toen je balletlerares vond dat je te dik was. Of omdat je vader nooit met je voetbalde omdat hij vond dat je de bal niet kon raken, laat staan dat hij langs de lijn stond om te kijken.

Door je overtuiging te herzien kun je jezelf bevrijden en hoef je niet langer te handelen vanuit minderwaardigheid, maar kun je jezelf zijn vanuit zuiverheid.

Donald, Vladimir, Jong-un en nog zoveel anderen… ik zou zeggen: ‘Volg het stappenplan en choose again!’

Inge Schouten

www.sage-coaching.nl

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Dankjewel voor je inspirerende artikel Zelf heb ik de Cursus van Liefde gelezen Het vervolg op de Cursus in Wonderen maar Choose again zet ik op mijn lijst… 📖💟

  2. Dankjewel voor je mooie artikel. Het leest lekker weg en voor mij geeft het ook een inzicht. Om nu toch eindelijk dat ene boek van de plank te halen en te gaan lezen.💞🙏

    1. Dankjewel. Het was eigenlijk een pleidooi voor Diederik Wolsak en zijn Choose again methode, maar fijn dat het je inspireert om Het Boek op te pakken!

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies