Omgaan met autisme – hoe ik heb geleerd om rekening te houden met de gebruiksaanwijzing van anderen

Omgaan met autisme

Heb je wel eens samengewoond met iemand met autisme? In dit artikel vertelt LovedInlid @roy over zijn ervaring van het samenwonen met twee autisten. Hij deelt openhartig over de uitdagingen die dit met zich meebracht en hoe hij heeft geleerd om rekening te houden met hun gebruiksaanwijzing. Door deze ervaring heeft hij ingezien dat het belangrijk is om rekening te houden met de gebruiksaanwijzing van anderen om effectiever te communiceren en verbinding te maken. Om samen te kunnen leven uit liefde en met liefde.

Zijn verhaal zal je inspireren om op een andere manier naar communicatie te kijken en je aanmoedigen om rekening te houden met de gebruiksaanwijzing van anderen in verschillende situaties. Of je nu zelf te maken hebt met autisme of gewoon geïnteresseerd bent in effectieve communicatie, dit artikel zal je inzichten bieden die je kunt toepassen in je dagelijks leven.

Lees snel verder en ontdek hoe jij ook kunt leren om rekening te houden met de gebruiksaanwijzing van anderen.

Ik (Roy) woon onder 1 dak met twee mensen met een beperking. Ik woon namelijk samen met twee autisten. Al 25 jaar met de ene, en al 20 jaar met de andere. En dat is me wat.

Serieus, het zijn echte autisten. Niet van die mensen met raar gedrag die in de volksmond uit gemakzucht en domheid autist worden genoemd. Nee, die van mij zijn echt. Ze zijn gecertificeerd met een officiële diagnose. Mijn vrouw sinds een paar jaar, en mijn zoon al sinds zijn basisschool tijd.

Mijn zoon en zijn ervaringen met autisme

En dat is me wat. Mijn zoon heeft heel wat te stellen gehad. Total onbegrepen liep hij vast in hoe ‘het hoort’ in de maatschappij, in de manier waarop het voor de meeste mensen werkt, en hoe lastig hij daardoor was voor anderen. Inclusief zijn eigen ouders.

Inmiddels heeft hij geleerd hoe hij er mee om moet gaan. Hij doet het waanzinnig goed op heel veel vlakken. Binnenkort haalt hij zijn MBO diploma met de meest vette cijfers. Op elke stageplek wordt hij gewaardeerd voor zijn inzet en betrokkenheid, en soms houdt hij er zelfs een bijbaan aan over. Ik ben trots op deze man.

Mijn vrouw en haar uitdagingen met autisme

Mijn vrouw heeft ook haar uitdagingen gehad. Weinig kansen gehad in haar schooltijd. Vaak onbegrepen in haar communicatie. Lastig voor de mensen om haar heen. Inclusief haar eigen vent. Inmiddels leert ook zij hoe ze er mee om moet gaan. Onlangs was ik bij haar diploma uitreiking. Ze deed gewoon haar opleiding nog een keer. Bij de uitreiking werd ze geroemd voor haar standvastigheid en haar humor. Nog een autist om trots op te zijn.

Het belang van het begrijpen van elkaars gebruiksaanwijzing

Ik ben blij dat ze hun gebruiksaanwijzing hebben leren kennen. Wat heeft het mij een tijd gekost om aan ze duidelijk te maken dat hun manier niet werkte… Alsof dat voor hen zelf niet duidelijk was 😉 In die 25 jaar heb ik ook wat geleerd. En dat is dat ik ook een gebruiksaanwijzing heb.

Mijn eigen gebruiksaanwijzing en wat ik heb geleerd van mijn gezin

Zo ga ik bijvoorbeeld wel eens te snel. Wanneer ik een idee heb dan ga ik hink stap sprong naar mijn doel en begrijp dan niet waarom de mensen om mij heen niet meebewegen. Dan ben ik niet alleen voor een autist niet meer te volgen.

Daarnaast kan ik ook nog wel eens vaag zijn. Ik vergeet dan concreet te maken wat ik bedoel en ga er vanuit dat iedereen dat wel snapt. En als dat niet het geval is dan kan ik geërgerd afhaken. Ook dat werkt wel eens mij tegen, en niet alleen bij autisten.

Of dat ik soms even nadenk voordat ik wat zeg. Mensen denken nog wel eens dat ik dan arrogant ben omdat ik (nog) geen antwoord geef. Stil even, ik ben nog aan het nadenken.

Mijn gebruiksaanwijzing komt uiteraard alleen in beeld wanneer ik andere mensen tegenkom die daar niet me om kunnen gaan. Twee autisten in huis kunnen daar over meepraten. 😉

Aansluiten op de gebruiksaanwijzing van anderen voor effectieve communicatie

Bijzonder genoeg zijn dat ook juist de mensen van wie ik het meest over mijzelf geleerd heb. De begeleiding die we ooit voor onze zoon kregen ging namelijk vooral over ons. Ons eigen gedrag konden we immers beter sturen dan dat van hem. Of nog beter gezegd: alleen maar via ons eigen gedrag hadden we invloed op zijn gedrag.

Benader anderen zoals zij benaderd willen worden

En het gedrag van mijn vrouw, tja… Hoe vaak ik die al heb geprobeerd te veranderen 😉 Wanneer we onze eigen gebruiksaanwijzing tot de standaard maken om vast te stellen wat ‘normaal’ gedrag is dan beperken we ons zelf. Niet iedereen in onze omgeving sluit namelijk aan op ons gedrag. Autist of niet.

Wanneer we het omdraaien dan worden we opeens veel effectiever. Aansluiten op de gebruiksaanwijzing van de ander geeft namelijk veel sneller (of überhaupt) verbinding.

De wereld wordt leuker wanneer we rekening houden met de gebruiksaanwijzing van anderen.

Je merkt het misschien al. Ik ben er van overtuigd dat de wereld veel leuker wordt wanneer we wat vaker rekening houden met de gebruiksaanwijzing van de ander. Thuis, in de kroeg, op de sportclub, op de werkvloer enz. Daarvoor is het wel handig je gebruiksaanwijzing te delen. Bijvoorbeeld door te zeggen: Als ik niet reageer op een vraag, dan betekent het dat ik nog even nadenk.

Van huis uit leerde ik dat je anderen benadert zoals je zelf benadert wilt worden. Dat werkt dus niet optimaal. Dan moet de ander zich maar aanpassen. Benader anderen daarom eens zoals zij benaderd willen worden. Ervaar eens hoe dat werkt.

Misschien vraag je je af of je dan nog wel jezelf bent wanneer je in je gedrag rekening houdt met de gebruiksaanwijzing van de ander. Dat is maar de vraag. Als jij daardoor minder mogelijkheden hebt voor een effectieve omgang met anderen, wie is dan écht de persoon met een beperking…?”

Roy staat bekend in de community als @roy, stuur hem gerust een bericht of lees meer artikelen van hem.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Als adhder en moeder van een aantal hoogsensitieve adhders en een paar autisten.. I know.. And i also don’t know😅

  2. Mooi geschreven 🙏🏽 Dat laatste is een goede vraag 🥰 Geen enkel wezen hoort onder het kopje beperkt. Iedereen is op zijn manier prachtig en uniek. Autisten zijn vaak heel puur authentiek 🤍

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies