Leven vanuit je hart 

Leven vanuit je hart

Bij mijn zoektocht naar ‘zingeving’ ben ik ook mijn spirituele kant gaan ontwikkelen. Er is meer dan hetgeen wij daadwerkelijk met onze zintuigen kunnen zien waarnemen, maar in hoeverre is dit voor iemand weggelegd die gewend is om zijn hele leven vanuit zijn hoofd te leven? Als je jezelf open stelt, ga je ook meer waarnemen en voelen. Daar begint het mee. Het is een mooi pad om te bewandelen, zonder meteen zweverig te worden. Eén van de adviezen die ik kreeg is om meer vanuit mijn hart te leven. Maar hoe doe je dat? 

Van ons wordt vaak verwacht dat we snel denken, beslissingen nemen en doelen nastreven. Het moderne leven heeft de neiging om te worden gedomineerd door het rationele denken, waardoor we het contact met ons hart verliezen. Leven vanuit je hart in plaats van uit je hoofd is een ‘way of life’ die steeds meer navolging krijgt als een weg naar een liefdevoller leven.

Leven vanuit je hart betekent in de eerste plaats luisteren naar je intuïtie. Het hart is vaak de bron van innerlijke wijsheid, die verder gaat dan louter en alleen kennis. Door aandacht te besteden aan wat ons hart ons vertelt, kunnen we beter begrijpen wie we werkelijk zijn en wat we nodig hebben om een vervuld en liefdevol leven te leiden.

Leven vanuit je hart betekent ook het omarmen van empathie en mededogen. Het stelt ons in staat om dieper verbonden te zijn met anderen, omdat we niet alleen vanuit ons eigen perspectief handelen, maar ook begrip hebben voor de behoeften en gevoelens van anderen. Het hart herinnert ons eraan dat we allemaal met elkaar verbonden zijn op een dieper niveau.

Dit betekent overigens niet dat we het rationele denken volledig moeten negeren. Een gezonde balans tussen het hart en het hoofd is essentieel voor het nemen van weloverwogen beslissingen. Leven vanuit je hart betekent eerder het erkennen en toepassen van beide aspecten, waarbij je de wijsheid van je hart gebruikt om je te leiden in je dagelijkse keuzes.

Het is geen eenvoudige opgave om vaste patronen en denkwijzen los te laten. Maar het is enorm verrijkend om je te verdiepen in andere denkwijzen. Vanuit mijn bijbelse achtergrond ben ik al mijn hele leven geïnteresseerd maar ook geïnspireerd door de boodschap van Jezus. Onlangs las ik het boek “Het Christus mysterie” van Richard Rohr. Een heldere en hedendaagse blik op wat Jezus daadwerkelijk verkondigde. Een absolute aanrader voor een ieder die bezig is met het creëren van een liefdevoller leven en een mooiere wereld.  

Groet, Willem Jan

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies