Aandacht geven – De kracht van kleine gebaren in persoonlijke en professionele relaties

Aandacht geven – De kracht van kleine gebaren in persoonlijke en professionele relaties

Het is al weer een paar jaar terug, toen Facebook nog door iedereen gebruikt werd. Ik postte regelmatig mijn hardloop rondes op Facebook, en zo ook de andere hardlopers om mij heen.

Toen een van mijn vrienden ook berichten begon te delen over hoe hij begon met hardlopen, en zijn vorderingen en tegenslagen plaatste vond ik het leuk om hem te reageren. Met een like, of een korte reactie moedigde ik hem aan door te blijven gaan. 

De rol van waardering en aanmoediging op social media

Voor mij stelde het niet veel voor. Jaren later vertelde hij dat het voor hem meer betekende. Mijn kleine aanmoedigingen hielpen hem om in beweging te komen en te blijven.

Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. Nu moedigt hij mij aan met een reactie of commentaar op mijn wekelijkse post op LinkedIn. Hij is een van de mensen die mij aanmoedigt om er een boek van te maken. En naast hem zijn er mensen die mij bij gelegenheid laten weten dat ze ‘m weer gelezen hebben. Ik kan je niet vertellen (wel dus) hoe leuk het is om te ervaren dat mijn berichten zo worden gewaardeerd. 

Kleine gebaren, grote impact

Ook offline maak ik er een gewoonte van om iemand een hart onder de riem te steken. Door een persoonlijk kaartje op de bus te doen, een bloemetje of een ander klein gebaar. Bijna vanzelf en moeiteloos kleine dingetjes om iemand aandacht te geven. Om zo nu en dan (vaak via een omweg) verrast te worden met een reactie over wat het voor iemand betekent heeft. Om er daarmee achter te komen dat de impact groter was dan mijn inspanning om iemand die aandacht te geven.

Het gebrek aan aandacht in professionele relaties

Andersom ken ik het ook. Ik had te weinig aandacht voor een medewerkster in mijn team om haar persoonlijk te vertellen dat ik de routing van het telefoonverkeer aangepast had. De paar minuten die ik niet investeerde om haar mee te nemen in mijn overwegingen maakte dat zij zich niet gezien voelde. Ook dat kreeg ik later te horen, en wel op het moment dat ze ontslag nam. De impact was voor haar groter dan de moeite die het mij gekost zou hebben om haar aandacht te geven. 

De sleutel tot betrokkenheid

Zelf vind ik het ook fijn om aandacht te krijgen. Ooit had ik een manager die mij af en toe vraag of ik nog iets van hem nodig had. “Kan ik nog iets voor je doen?” vroeg hij mij dan. Een heel simpele vraag waarmee ik mij gezien voelde, en wist dat mijn bijdrage aan de organisatie relevant was. Ook als ik niets nodig had, want meestal beantwoordde ik de vraag met “Nee, dank je wel”.

Is het altijd grootser beter?

We denken vaak dat aandacht geven iets groots moet zijn. Dat is helemaal niet nodig. Groots wordt het alleen wanneer je het stelselmatig overslaat en dan denkt het in een keer goed te kunnen maken met een inhaalrace. Wat dan ervaren wordt als een manipulatie, in het bijzonder als de aandacht daarna weer stil valt…

Het belang van aandacht geven in elke relatie

Aandacht geven is belangrijk omdat mensen gezien willen worden. Niet per se in de schijnwerpers, maar als waardering voor wat ze graag bijdragen. Daarmee weten ze dat ze er toe doen. Het geeft energie om te blijven bijdragen. Dat geldt in de relatie met een partner, voor werknemers in de relatie met hun werkgever, voor de mantelzorger, voor de vrijwilliger, en zelfs voor de directeur of manager. Eigenlijk voor iedereen dus. 

De motivatie achter aandacht

Of we ons nu inspannen voor een salaris, omdat we van iemand houden, of de lokale sportvereniging willen laten voortbestaan, uiteindelijk doen we het om onze eigen behoefte te bevredigen. Om te weten dat we ergens een verschil hebben gemaakt met onze bijdrage. En wanneer we dat missen dan moet je bijna bovenmenselijk, moet je een moeder Theresa zijn om niet op te geven om bij te blijven dragen.

De kracht van aandacht

Geef daarom aandacht aan de mensen om je heen. De mensen in je team, je gezin thuis, de ober op het terras. Ervaar en verbaas je wat er dan gebeurt. Al is het alleen maar omdat je weet dat jouw kleine moment van aandacht meer impact heeft gemaakt dan de moeite die het heeft gekost. Als jij dan een keer de aandacht mist, dan weet je zelf ook dat jij er toe doet

Roy staat bekend in de community als @roy, stuur hem gerust een bericht of lees meer artikelen van hem.

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Prachtig beschreven Het leven draait om relaties en verbinding alsmede oprechte aandacht voor elkaar!

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies