AI, AGI, ChatGPT en van dies meer

Artifical Intelligence, het leven lijkt er zo veel makkelijker door. Alles wordt vóór ons gedaan. Heb je een probleem? Praat met Lot, de chatbot. Heb je geen inspiratie of struikel je over taal? Gooi het allemaal in de ChatGPT. Je koelkast leeg? Laat deze communiceren met de online collect service van de plaatselijke supermarkt en je bestelling wordt 1-2-3 geleverd. Klinkt ongelooflijk, niet waar?

Hmm, ik krijg eerder een wrang gevoel bij de snelheid van dit alles.

Het klopt ook wel, deels dan toch. De technologische vooruitgang helpt ons met allerlei zaken vooruit en betekent dan ook een oplossing voor iets wat er anders niet kon zijn. Het is evenwel andere koek, wanneer deze manier van handelen een gewoonte wordt en naar mijn eigen aanvoelen is dit er bij velen al behoorlijk ingesleten. Wat gaat er tegenwoordig allemaal al niet automatisch en hoe vaak wordt er niet in onze plaats gedacht?

De term AI of AGI (Artificial General Intelligence) wordt vaak in één adem genoemd met het singulariteitsprincipe oftewel een punt waar de hypothetische intelligentie van een machine de capaciteit heeft om elke intellectuele taak die een mens kan uitvoeren, te begrijpen of te leren. Met andere woorden; de machine neemt het over van de mens. Singulariteit is overigens bedacht door Albert Einstein om een punt met een oneindig klein volume en een enorme grote dichtheid te definiëren. De ruimtetijd is hier zo sterk gekromd dat deze ophoudt te bestaan, oftewel de grens met het zwarte gat. Stel je een slingerbeweging voor. Hetzelfde gebeurt in principe vlak voordat de slinger lijkt stil te hangen en de andere kant wordt uitgestuurd. Niets is minder waar. De slinger hangt niet stil en gaat niet enkel van links naar rechts, zoals wij worden aangeleerd, maar volgt altijd een spiraalvormige beweging. Deze spiraalvorm vind je trouwens overal terug in de natuur, want dat is het kosmisch bewustzijn en alles beweegt volgens dit ritme. 

Als je dit principe even vertaalt naar bijv. de tendenzen in onze maatschappij zie je die zogenaamde slingerbeweging dus ook weer terug en kan het verloop van zo’n trend makkelijk voorspeld worden. Hoe zat het ook alweer met het eerste gebruik van de zonnebank, alcohol, tabak en medicijnen? En wat dacht je van al het water dat tegenwoordig niet meer weg kan, omdat alles in beton staat? We worden er door de natuur tijdig aan herinnerd dat het voor ons eigen goed met een bepaalde situatie de andere kant mag opgaan en waar we ons dus bevinden op die slinger oftewel het kosmische ritme. Als wij dat niet doen, worden we opgeslorpt door het zwarte gat.

Laat ik aan datzelfde water voelen dat het met al deze technologische toestanden ook wel eens diezelfde kant kan opgaan voor zover dit al niet het geval is. We zouden hier dus best even op de rem gaan staan en heel erg goed nadenken over de manier waarop AI te implementeren en waar die grens ligt. Alles vraagt uiteindelijk om balans, het is maar net waar de slinger zich bevindt. In de uitersten? Dan krijgen we dat ook in extremen gespiegeld, zo simpel is het.

Laten we dus evolutionair leren en de voor ons juiste manier van handelen in dit verhaal zo goed mogelijk handhaven. Hoe dan? Door de verbinding met onze Ziel te respecteren, ons gevoel, onze intuïtie en daar kan geen machine tegenop. Balans tussen hoofd en hart. Mijn advies? Gebruik alle technologische toepassingen met mate en wanneer ze echt nodig zijn. Liever AI in kleine draf dan aiaiai achteraf…

Warme groet,

Karolien

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Prachtig geschreven. Ik ben het helemaal met je eens. Gebruik je verstand en je fantasie. Wees crea Bea en niet Lot de chatbot ( ik gebruik dit ook even, want je hebt dit zo leuk verwoord.). Weet wanneer je alles overlaat aan de automatische piloot, stomp je af en lig je in no time in de sloot. ( doordenkertje).

  2. Helder artikel Veel technische uitvindingen maken dat de mensen alleen maar luier worden AI kan handig zijn als je snel iets wil opzoeken maar ontneemt veel creativiteit die inderdaad vanuit onze ziel komt…

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies