Reflecteren, loslaten en vernieuwen de ware kracht van de herfst

De herfst

De herfst staat na dit weekend nou echt voor de deur en ik kan niet anders dan me verwonderen over de schoonheid van dit seizoen. De bladeren veranderen van kleur, de lucht wordt frisser, en het lijkt alsof de natuur ons uitnodigt om even stil te staan en te reflecteren. Heb je ooit nagedacht over wat de herfst je kan leren over je eigen leven en emoties?

In dit artikel duiken we diep in de symboliek van de herfst en hoe deze periode je kan helpen om te reflecteren, los te laten en te vernieuwen. We bespreken ook praktische tips en delen inzichten die je kunnen helpen om meer in lijn te komen met je eigen natuur. Dus pak een warme kop thee en lees verder. Het is tijd om jezelf priori-TIJD nummer één te maken!

Nu de herfst nadert, komen we weer bij één van de mooiste seizoenen volgens mijn eigen bescheiden mening. De zon staat wat lager aan de hemel, bomen kleuren oranjerood, kortom de natuur geeft ons het goede voorbeeld om het wat rustiger aan te doen en naar binnen te keren. Wat hebben we de voorbije seizoenen gecreëerd en is dat werkelijk in lijn met ónze natuur? Mensen worden zich ‘gewaar’ tijdens de koudere maanden, zegt men wel eens. En dat klopt ook. Het weer zou er voor iets tussen zitten of zit dat tussen de oren? Wat er werkelijk gebeurt, is wanneer we tijdens ons leven (ik vergelijk het even met de seizoenen) niet of nauwelijks stilstaan bij wat ons innerlijk beweegt, we daadwerkelijk kunnen komen vast te zitten. Gedurende de herfst en de winter komen deze onverwerkte en dus vastzittende emoties meer en meer aan de oppervlakte en worden ze op een andere manier voelbaar, simpelweg omdat we er tijdens de lente en zomer niet de nodige aandacht aan besteed hebben. Wat zou je zelf doen als ze je niet (willen) horen? Inderdaad, je gaat harder schreeuwen!

Panta Rhei oftewel alles stroomt!

Stel je even een fris, kolkende bergrivier voor. Dat ziet er veel gezonder uit dan een stilstaand watertje of ken je deze? Wanneer je de hele dag in de auto zit richting een verre bestemming en je strekt na een paar uur de benen; je spieren zullen blij zijn met de verademing! Adem jij wel eens door? En dan bedoel ik diep tot in je onderbuik. Of zit je ademhaling dusdanig hoog dat je zelfs niet goed meer weet hoe dit moet? Ademen doet stromen, zet in beweging. Met onze emoties is het niet anders, emoties willen doorvoeld worden, doorleefd. Ze komen en ze gaan, net zoals de golven op zee. Ze kunnen best heftig zijn, maar gaan altijd weer voorbij. Ze willen je iets vertellen. Namelijk over hoe jij je op dit moment over iets in jouw leven voelt. Vaak hebben we het te druk met van alles en nog wat om hier gehoor aan te geven. En soms gaan we ze het liefst van al uit de weg, want ze kunnen nogal eens ongemakkelijk zijn of zelfs erg pijnlijk. Maar net in deze pijn schuilt een bijzondere diamant die we Levenswijsheid noemen. 

Om bij deze diamant te komen, moet je wel wat dieper graven. Waarom voel ik me zus? Waarom reageer ik zo? Neem er eens rustig de tijd voor. Jij bent priori-TIJD nummer één in jouw leven, dus als jij het niet doet, wie dan wel? Stel jezelf open, durf erover praten. Het mag er allemaal zijn. Pas als iets zich gezien en gehoord voelt, kan het helen. Wees dan ook niet verbaasd als je je nadien wat grieperig of koortsig voelt. Je lichaam gaat naarstig aan het werk om de blokkades die eindelijk losgeweekt zijn, af te voeren. Ziek worden betekent eigenlijk in heling gaan. Als je hier meer over wil weten, verwijs ik je graag naar het artikel over de 5 Biologische Natuurwetten op mijn blog (zie profiel). Echt de moeite waard als je het mij vraagt.

Na de winter, wanneer de natuur het oude heeft losgelaten, ontstaat er ruimte voor het nieuwe en zo komt er weer een cyclus op gang. Zo is het met alles in het Universum, ga maar eens na. Als wij ons nu eens zouden afstemmen op deze wijsheid en niet langer vasthouden aan het verleden of bang zijn voor wat komt, dan krijgt het NU weer kans om te bloeien en komt alles automatisch in beweging, want het enige moment van actie (lees beweging) is altijd in het huidige moment.

Tip 1: bekijk de animatiefilm Inside Out eens, een ware aanrader!

Tip 2: Zie je het niet direct zitten om jouw gevoelens te delen met een andere persoon, op YT staan tegenwoordig tal van goede begeleidende meditaties die jou al een heel eind op weg helpen. Je komt vanzelf wel waar je hoort te zijn.

Karolien is bekend in de community als @lindelientje

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies