De invloed van flexibiliteit op ons geluk in dagelijkse routines

De invloed van flexibiliteit op ons geluk in dagelijkse routines

“Ontbijten we morgenochtend met z’n allen?” Het is een simpele vraag maar toch moet ik er even over nadenken.

Het gezinsritueel

Het zondagochtendontbijt in ons gezin is heilig verklaard en daar heb ik zelf aan meegewerkt. Met opgroeiende pubers met (bij)baantjes, vriendjes, sport en andere afspraken zijn de momenten dat we als gezin compleet zijn steeds sporadischer. Zelfs ’s nachts.

Daarom hebben we het zondagochtendontbijt heilig gemaakt. In ieder geval één vast moment in de week dat we compleet zijn en een moment met elkaar hebben. En gelukkig kijkt iedereen er naar uit om samen uitgebreid aan tafel te ontbijten voordat ook op zondag iedereen weer zijn gang gaat.

Een droomstage en de uitdagingen van flexibiliteit

En toch aarzel ik als mijn dochter mij vraagt of we morgenochtend met z’n allen ontbijten. Ik weet namelijk dat mijn zoon al de heel week voor dag en dauw opstaat om op zijn stageplek te komen. Een droomstage bij het Dolfinarium die superleuk is, maar ook de nodige reistijd vraagt. Wat hij er overigens graag voor over heeft, maar waardoor de zondag het enige moment is om even bij te tanken door wat slaap in te halen. 

Dus wel of niet samen ontbijten? Afspraak is afspraak tenslotte. En toch besluit ik om voor een keer met z’n vieren te ontbijten. Ik zal hem vast wel aan tafel kunnen krijgen morgenochtend, maar als het doel is om aandacht en sfeer te creëren met elkaar dan twijfel ik of dat gaat lukken. Dus ik gun het hem om uit te slapen.

Het belang van flexibiliteit in afspraken en verwachtingen

Zo flexibel als ik hierin ben, zo vasthoudend kan ik op andere momenten ook zijn. De levering van een afgesproken bestelling, de oplevering van een project of bijvoorbeeld de reparatie van mijn auto. Een paar weken terug strandde ik met mijn auto door een storing in de transmissie. Ik werd keurig en direct geholpen bij de garage, en kreeg notabene een spiksplinternieuwe leenauto mee.

En toch dreigde ik lichtelijk ontstemd te raken toen ik na een week nog geen bericht had gehad dat mijn auto al weer klaar stond. Pas toen ik mij realiseerde dat het doel van de reparatie was dat ik weer veilig en onbezorgd de weg op kan, pas toen haalde ik mijn schouders op bij een dag verlenging. Om vervolgens in mijn nieuwe leenauto te stappen en te ervaren hoe heerlijk een hybride auto rijdt.

De invloed van verwachtingen op onze tevredenheid

Vaak laten we ons leiden door de teleurstelling van een verwachting die niet is uitgekomen. Dan houden we vast aan hoe het volgens onze verwachting zou moeten zijn. Zonder onszelf af te vragen of het proberen vast te houden aan ‘hoe het zou moeten zijn’ wel bijdraagt aan wat we er mee willen bereiken.

  • Als het doel gezelligheid is kan dan een brunch net zo gezellig zijn als een ontbijt?
  • Als het doel een veilige van A naar B komen is, kan dat ook in een (spiksplinternieuwe) leenauto?
  • Als het doel is dat mijn kinderen fit en gezond zijn, kan dat ook met een abonnement op een sportschool in plaats van lid te worden van een sportvereniging?
  • Als het doel is om een project tijdig af te ronden, en mijn collega kan dat succesvol maar wel in flexibele uren omdat zijn kind ziek is, kan dat dan ook?
  • Als het doel een tevreden klant is, en mijn collega kan hem net zo goed helpen moet ik het dan per sé zelf doen?

Waar maak jij het plaatje dat jij in gedachten had belangrijker dan het doel wat je er mee wilt bereiken?

Roy staat bekend in de community als @roy, stuur hem gerust een bericht of lees meer artikelen van hem. 

Verwante artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Wederom een lezenswaardig artikel! Ik vergelijk onze persoonlijkheid vaak met een boom. Stevig geworteld in de grond maar daarboven flexibel om alle stormen te doorstaan…

Dé Liefdesbrief ontvangen

Met enige regelmaat sturen we een mailing rond met een dosis liefde en positiviteit!

Bekijk je INBOX voor verdere instructies