Voordelen van Yoga voor Kinderen – Omgaan met Prikkels en Versterken van Zelfbewustzijn
In een wereld vol met technologische afleidingen en constante prikkels, zoeken veel ouders en opvoeders naar manieren om kinderen te helpen zich te centreren en te aarden. Yoga, een eeuwenoude praktijk die lichaam en geest verbindt, biedt een oplossing. Dit artikel duikt in de voordelen van yoga voor kinderen, hoe het hen helpt om te gaan met de dagelijkse overvloed aan prikkels en hoe het bijdraagt aan hun emotionele en fysieke welzijn. Daarnaast wordt de cruciale rol van opvoeders en leerkrachten in deze reis belicht.
Prikkels, prikkels, heel veel prikkels!
Onze jeugd wordt hieraan al vanaf het allereerste prille begin blootgesteld. De grote hoeveelheid omgevingsprikkels in onze drukke maatschappij, op school, aangevuld met televisie, computerschermen, mobiele telefoons etc. zorgen voor veel ruis waardoor veel kinderen veelvuldig lang achter elkaar āaanā blijven staan gedurende de dag. Concentratieproblemen, druk zijn, niet stil kunnen zitten zijn hier nogal eens het gevolg van. Zeker voor sensitieve kinderen, en/of kinderen die van nature druk zijn, een extra uitdaging. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor een natuurlijke afvoer van overtollige energie en voor een gezonde ontwikkeling van, ĆØn behoud van het lijf. De geest wordt juist kalm door zo nu en dan de stilte op te zoeken, ook bij kinderen werkt dat zo.
Aandacht op jezelf
Door op speelse wijze te oefenen met wat het lichaam allemaal kan in diverse yogahoudingen komt de aandacht van het kind heel dichtbij zichzelf. Emoties worden zeker bij kinderen direct vertaald in het lichaam. Door hier gericht de aandacht naartoe te brengen met behulp van de ademhaling met korte momenten van stil zijn (meditatie), leert het kind om naar het lichaam te gaan luisteren. Lichaamsbewustzijn leert jonge kinderen zich veilig te voelen in hun eigen lijf.
Onze belangrijke taak als leerkracht, opvoeder
Om zichzelf en de wereld op een veilige manier te kunnen ontdekken hebben kinderen in de eerste jaren van hun leven hun opvoeders hard nodig. Zij zijn in eerste instantie het referentiekader waaraan een kind zich kan gaan spiegelen, grenzen kan gaan verkennen, en emoties leert benoemen en uiten. Wat er aan het kind wordt doorgegeven en vooral ook hoe, staat en valt bij de emotionele gezondheid van de opvoeders. Vanaf de basisschool leeftijd spelen ook de sociale omgeving en de leerkrachten op school een niet te onderschatten rol in de ontwikkeling van het kind. Een kind heeft bevestiging en stimulans nodig om zich veilig te kunnen voelen om zichzelf te mogen zijn zodat ze zich op authentieke wijze mogen en durven uitdrukken. Uitermate belangrijk voor een kind om gezien en gehoord te worden zodat het zijn/haar unieke talenten mag en kan gaan ontwikkelen om een mens te gaan worden die zelfbewust in het leven staat met een gezond gevoel van eigenwaarde waardoor hij/zij zich ook op een gelijkwaardige en respectvolle manier kan verbinden met zijn/haar omgeving.
Meebewegen op de yogamat
Onze eigen fysieke en emotionele gezondheid in balans houden is ook voor ons als volwassenen vaak een (grote) uitdaging. Yoga beoefening draagt bij om onze eigen energie in goede banen te leiden en op peil te houden. Letterlijk ruimte in je hoofd en lichaam maken zorgt voor meer innerlijke rust en welbevinden. Je komt steviger in je schoenen te staan waardoor het makkelijker wordt mee te bewegen met wat zich in het leven aandient. Ook voor ons volwassen is een goede verbinding met onszelf nodig om te kunnen verbinden met onze kinderen en omgeving.
Last but not leastā¦..een goed voorbeeld doet volgen!
Daniƫlle bekend in de community als @yogabyay
Vanuit https://yogabyay.com biedt zij: Yoga breaksessies Heidagen, themaworkshops met yogasessie op locatie. GeĆÆnspireerd door Hsp š
Zouden ze op alle scholen moeten doen ššš½š¤šŖ½
Echt hĆØ! Veel scholen staan er nog niet voor open….